onsdag 19 maj 2010

Bloggar, en garant för demokrati och ytterandefrihet?

Att majoriteten i Strängnäs inte uppskattar oppositionens bloggande är väl dagens understatement.
På bloggen finns en möjlighet för intresserade att kommentera och framföra sina åsikter, som inte alltid överensstämmer med bloggarens. Men är det inte just i ett sådant klimat som idéer utvecklas eller kanske förstärks. Oppositionens bloggar är samtliga öppna för kommentarer. Vilket inte gäller för majoritetens bloggar. All heder till Lotta Grönblad, som är den enda av socialdemokraterna som tillåter kommentarer på sin blogg. Tordh Tjernström eller Leif Lindström vill inte ha några kommentarer på sina bloggar. Dom framför sina åsikter . PUNKT SLUT! Då menar jag verkligen punkt slut. Där upphör debatten.
På bloggarna kan vi driva en medborgardialog dygnet runt. Men utan kommentarmöjligheter blir det bara en monolog, en sida ur bloggarens dagbok.

5 kommentarer:

  1. Visst är det så Kerstin!

    Det är intressant att Du tar upp medborgardialogaspekten! Tänk att Demokratiberedningens ordförande inte ser den möjligheten! Men å andra sidan - han vill väl inte läsa någon kommentar förrän den supportats av 500 andra (som för e-petitioner som ju blivit hans baby......)

    SvaraRadera
  2. Utan att känna till ert lokala politiska klimat, kan jag inte annat än beklaga.
    I dagens tekniksamhälle finns oändliga möjligheter med bloggande, hemsidor, digitala dokumet o.s.v. för att öppet samhällsklimat där alla medborgare kan ta del av information och delge/dela sina åsikter. Ett suveränt sätt för makthavare att informera, men också att bolla ideer med medborgarna och ta del av deras åsikter.... men det är klart - det förutsätter att makthavarna är intresserade av att lyssna på andra röster än sin egen ;-)

    SvaraRadera
  3. Att inte tillåta kommentarer.... Är inte det lite som att inte lyssna på medborgarna? Jag antar att de gjort så för att de är rädda för trollen (Alltså folk som kommer och kritiserar det som skrivs på bloggarna, på ett barnsligt sätt då alltså.)

    Den rädslan kan jag visserligen förstå men troll brukar försvinna ifall man ignorerar dem, därför kan man ha öppet för kommentarer och svara på de seriösa samtidigt som man struntar i de oseriösa.

    Dock måste då bloggaren skilja på vad som är seriöst eller inte seriöst och personen kanske inte "har tid" för det.

    David Bergström, Piratpartiet.

    SvaraRadera
  4. Hej Stuteri!
    Du har alldeles rätt. Det förutsätter att makthavarna är intresserade av att lyssna. Lustigt att du använde just ordet makthavare för det är just det som hägrar, makten alltså. För att få sitta kvar på åtråvärda kommunalrådsposter samarbetar man med partier vars ideologi inte ens tangerar till det egna partiets. Det medför kostnader för invånarna i Strängnäs. Om alla tre partierna, c, fp och s, i "den icke folkvalda majoriteten" ska få skapa sina monument i Strängnäs inför framtiden, så blir det kostsamma monument som vi inte har behov av och det finns tydligen inga spärrar mot att låna pengar. Vår låneskuld är för närvarande ca 3 miljarder kronor. Per invånare är vi mer skuldsatta en grekerna.
    Kerstin

    SvaraRadera
  5. Hej David,
    dom troll vi har i Strängnäs kan man inte ignorera bort. Dom vill inte att man ska titta på dom. Dom kan man bara rösta bort vilket jag är övertygad om att du kommer att göra.
    Kerstin

    SvaraRadera