tisdag 1 februari 2011

Sverigedemokraternas debut i Strängnäs kommunfullmäktige

Årets första kommunfullmäktige startade med uppstartsträff (trevligt svenskt ord istället för Kick Off). Vi bjöds på underhållning av Strängnäs blåsorkester och en mycket god middag tillagad av restaurangskolans elever. Tack, det var mycket uppskattat.

På årets första kommunfullmäktige fick Sverigedemokraterna känna på den strikta arbetsordning som gäller i kommunfullmäktige. Det är lätt gjort att i talarstolen förvirra sig över till ett annat närliggande ärende. Under punkten ”Förslag på överenskommelse om mottagande av flyktingar och andra skyddsbehövande 2011-12”, förivrade sig Roger Richthoff (SD) och var snabbt inne på Sverigedemokraternas första motion i Strängnäs.
Att den skulle handla om just invandringspolitik var förväntat. En motion på fyra A-4 sidor med sverigedemokratisk historiebeskrivning av svensk flyktingpolitik gav mig intrycket av skrämselpropagande. Påståendet att Hitler skulle ha erhållit asyl i Sverige om han hade sökt sig till Sverige idag, var ett lågvattenmärke. Jag fick intrycket av att likartade motioner, med samma hopplock av påståenden, har lagts av SD i ett flertal kommuner.
Kommunfullmäktige lär få återkomma till den motionen.

Beträffande förslag till nya reglementen och ny arbetsordning ansåg oppositionen att förslaget innehöll för många felaktigheter (av typen klipp och klistra karaktär) och att det dessutom inte var demokratiskt förankrat. Votering resulterade i återremiss (minoritetsremiss). Besvärande för majoriteten som inte har ett reglemente för nuvarande organisation att arbeta efter, men också en ”liten” protest från oppositionen som fått nog av slarvigt ej genomtänkta förslag.

Det ser ut att bli ett tufft och händelserikt kommunfullmäktigeår 2011

2 kommentarer:

  1. Kontroll av blogg/kommentarfunktion

    SvaraRadera
  2. "Slarvig" är en väldigt bra definition i sammanhanget, Kerstin.

    Mats Werner

    SvaraRadera