fredag 18 juni 2010

Ett alternativ är ingen valfrihet

Tord Tjernström har fortsatt debatten från Kommunfullmäktige om LOV, Lagen Om Valfrihet, dels i tidningen Måsen men också på sin egen blogg. Eftersom Tord inte tillåter kommentarer på sin blogg. Hälsar jag honom välkommen att föra debatten på min blogg.

Tord Tjernström tycker att den kommunala hemtjänsten redan erbjuder valfrihet. Men valfrihet för oss moderater innebär att man har fler aktörer att välja mellan, privata eller kommunala. Tord Tjernström påpekar att oavsett driftsform så betalas det av skattemedel. Själklart ska vi ha kvar den gemensamma finansieringen av den offentliga sektorn, men öppna fler verksamheter för konkurrens av alternativa verksamhetsformer.
Vad jag har försökt att belysa är att när vi 40-talister behöver hemtjänst kommer den kommunala verksamheten att behöva utökas med fler anställda och det är här våra åsikter går isär. Socialdemokraterna ser inget hinder eller någon tröghet i en ofantlig offentlig sektor. Moderaterna förespråkar konkurrens och hyllar den småskaliga mer effektiva privata verksamheten. Den kommunala verksamheten är mer statisk och svårare att förändra om behovet av hemtjänst sjunker eller ökar. Det privata företaget kan lättare anpassa sin personalstyrka, genom att vid minskat antal brukare bredda sin affärsidé och söka andra arbetsuppgifter och vid utökat antal brukare snabbt rekrytera nya anställda. Den kommunala verksamheten har svårare att anpassa sin personalstyrka.
LOV, Lagen Om Valfrihet, har givit oss dels möjligheten att välja och dels en väg att möta det ökade behovet av hemtjänst som 40-talisterna kommer att medföra.
Som situationen ser ut idag, med relativt friska 40-talister kan vi förhoppningsvis i lugn takt genomföra LOV i Strängnäs kommun.
Jag tar mig friheten att citera Stefan A Johansson (S) från Helsingborg. ”Den framtida åldersexplosionen måste genomsyra samtliga politiska beslut som har betydelse för den framtida försörjningsbördan”.

2 kommentarer:

 1. En klok socialdemokrat minsann!
  Jag väntar fortfarande på Tords avskedsansökan!
  Den skulle ju komma om LOV infördes i Strängnäs!

  SvaraRadera
 2. Intressant diskussion att ta del av från gamla hemkommunen

  :-)

  /peter

  SvaraRadera