tisdag 27 april 2010

Därför hoppar jag av demokratiberedningen!

När den gamla majoriteten satt i ledningen (m, kd, sp, c, fp) var Eric Berg (sp) ordförande i demokratiberedningen. Själv var jag ”nyfärsk” i politiken. Våra möten var inspirerande och lärorika även om Folkpartiet och Centern var bakåtsträvande och rädda för att pröva något nytt. De flesta av ledamöterna deltog i seminarier för att lära från omvärldens erfarenheter, lyckade och mindre lyckade organisationsförändringar.
Vi var några som konstaterade att det här med nämnder var tungjobbat och dyrt, samt att ”nämndtillhörigheten” blev så stark att man inte såg helheten. Vi skissade på olika politiska organisationer. Det var nämligen det som var vårt uppdrag. Kommunfullmäktige hade givit oss i uppdrag att se över den politiska organisationen.
När den nya majoriteten (c,fp,s) tog över rodret i kommunen utsågs Leif Lindström (s) till ordförande i Demokratiberedningen. Leif hade tidigare som ersättare i Demokratiberedningen gjort klart för oss andra att det parti eller de partier som fick majoritet efter valet inte var bundna till Demokratiberedningens förslag till politisk organisation. Om Socialdemokraterna fick makten skulle man omedelbart bilda ytterligare en nämnd.
Därmed lade Leif locket på för all debatt kring vårt huvuduppdrag.
Istället ägnade vi oss åt att på nytt titta på lokaler för kommunfullmäktigesammanträden, voteringssystem och webbradio. För min del innebar det att jag för tredje gången besökte Paulinska skolans aula. Några av oss började utebli från mötena. Jag var en av dem.
Vid det senaste mötet där bloggarna diskuterades och där Leif kastade fram ett förslag på bordet om en ny samlingslokal byggd inom eller ovanpå kommunhuset, gick han definitivt utanför vårt uppdrag.
Min uppfattning är att en beredning får ett specifikt ärende att hantera och när uppdraget är slutfört och resultatet överlämnat till uppdragsgivaren skall beredningen upplösas. Vi fullföljde vårt uppdrag med Eric Berg som ordförande. Om kommunfullmäktige inte var nöjd med våra förslag borde ju en ny beredning utsetts. Majoriteten kanske tyckte att det räckte med byte av ordförande?
Jag tycker det är slöseri med våra skattepengar att sitta kvar i en beredning, vars resultat den styrande majoriteten inte är intresserad av. Därför avgår jag.

3 kommentarer:

 1. En modern lösning till medborgardialog kan vara att göra som Knivsta kommun. Gå in och titta!
  knivsta.se
  Kommun o politik
  Dialog o synpunkter Ställa frågor
  Frågepanelen
  Och bäst av allt. Det är ett billigt system!

  Kerstin

  SvaraRadera
 2. Mycket bra redogjort, bra uttalande i tidningen också !
  MvB

  SvaraRadera
 3. Mycket bra och sakligt redovisat Karin.

  Lösningen som Knivsta kommun använder verkar vara bra. Your Voice har bra referenser och från min aspekt som användbarhetsdesigner (det vill säga anpassa webbsystemen till användarna) verkar det vara bra. Absolut något man borde titta på i vår kommun.

  SvaraRadera