måndag 5 mars 2012

Kommunstyrelsens ordförande svarar på interpellation

Jag ställde en interpellation till Jens Persson, gällande Lean-projektet, och fick svar på kommunfullmäktige den 27 februari. Ja svar och svar? Jag frågade efter en ekonomisk rapport där det framgår vad projektet kostat hittills samt vilka vinster och effektiviseringar som uppnåtts uttryckt i kronor.
Svaret från Jens blev att under perioden 2009-2011 uppgår budgeten till 13550 tkr och 10520 tkr har förbrukats. Eftersom jag betraktar Lean som ett projekt så trodde jag att vi efter drygt 2,5 år kunde se något resultat och få det redovisat.
Idag är 2,5 personer anställda för att lära oss att hitta och sätta igång förbättringsaktiviteter. Jens Persson kallar det ett arbetssätt och inte ett projekt och kommer därmed undan med redovisning. Öppenhet är en av stenarna i vår värdegrund och för 13,5 miljoner anser jag att Lean precis som all annan verksamhet ska redovisas öppet.
Jag förväntar mig också respekt, en annan sten i vår värdegrund, och inte beskyllas för att sända ”konstiga vibbar” ut i verksamheten när jag ställer en interpellation och med all rätt kritiserar Jens svar.

Jag tycker fortfarande att Lean är ett bra arbetssätt men ingen del i förvaltningen får undgå insyn och redovisning. Det har varje medborgare i Strängnäs kommun rätt att kräva.

3 kommentarer:

  1. Mycket bra, Kerstin!
    (Nu ska vi se om jag kan få en kommentar att fastna om jag skickar den från min ajföune!)

    SvaraRadera
  2. Vad trevligt att höra av dig igen! Du är saknad!
    Du följer väl KF på webben?

    SvaraRadera